Woud gekapt voor landbouw
Foto's Pok Rie

Terwijl de wereld zich opmaakt voor de Biodiversiteitstop van de Verenigde Naties, hebben de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement een baanbrekende overeenkomst bereikt over een nieuwe boswet. Deze nieuwe wetgeving is bedoeld om de bossen wereldwijd te beschermen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze duurzaam worden beheerd.

De Europese regeringen bereikten een politiek akkoord over een nieuwe wet die voedselproducenten verplicht te bewijzen dat er geen waardevolle bossen zijn gekapt om plaats te maken voor hun producten. Het gaat om producten zoals koffie, chocolade, palmolie en soja, wat voornamelijk gebruikt wordt als veevoeder. Maar het zal ook niet toegelaten zijn bos aan te planten voor houtwinning als daar oorspronkelijk bos, dat veel waardevoller is voor de biodiversiteit, voor moet vernietigd worden.

Bij ilovehout en Martens waren we bij de eersten om een FSCĀ® certificaat te halen en streven we de laatste jaren naar een gamma dat volledig uit gelabeld hout bestaat. Zo zijn onze melamine- en laminaatplaten van Pfleiderer cradle-to-cradle-producten waar geen enkele boom voor gekapt wordt. Voor de tropische houtsoorten speuren we de markt af naar gelabelde varianten voor elke houtsoort en vergroten dit assortiment zo jaar na jaar.

Het is een hoopvol teken dat ontbossing, die verwoestende gevolgen heeft voor de natuur, de biodiversiteit en het klimaat, nu effectief kan worden aangepakt op de wereldmarkt. Consumenten kunnen er meer vertrouwen in hebben dat hun voedsel is geproduceerd zonder schade aan kostbare bosgebieden. Met deze nieuwe norm effent Europa het pad voor een duurzamere wereld en stelt het een voorbeeld voor de wereld.