Veel leveranciers van bouwmaterialen voeren vanaf 1 januari opnieuw prijsstijgingen door. Het gaat om prijsstijgingen van 10 procent voor cement tot 20 procent voor betonproducten.

Redenen voor de prijsstijgingen zijn, wat had je verwacht, de energieprijzen die opnieuw gestegen zijn en de oorlog in Oekraïne. De prijsstijgingen zijn een onvermijdelijke evolutie waar materialen die sterk afhangen van de energieprijzen of gewonnen/geproduceerd worden in Oekraïne de hoogste prijsstijgingen kennen.

Toch schijnt in sommige sectoren een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Grondstoffen waaronder constructie hout (niet energiedreven materiaal) kennen de laatste tijd een negatieve prijstrend waardoor prijzen met gemiddeld 18% gedaald zijn ten opzichte van enkele maanden terug.

Door de prijsstijgingen is een huis in Vlaanderen gemiddeld 14% (omgerekend 50.000 euro) duurder geworden de laatste 2 jaar. De prijsstijgingen schrikken de Vlaming niet direct af want die bouwt en renoveert op dit moment nog steeds aan een vlot tempo.

Zelf bouwplannen? Overweeg om met hout te bouwen want dit kan, zoals u kan lezen, een flinke besparing opleveren. Onze medewerkers informeren u graag naar de mogelijkheden.

Pexels ron lach 8821560