Alle ins en outs van duurzaam bosbeheer

Wist je dat de meeste bomen gekapt worden voor de landbouw? En dat natte bosgrond zo’n 70 jaar nodig heeft om te herstellen nadat je er met een zwaar voertuig over reed? Inge Steynen, verantwoordelijk voor ICT en Administratie, wel. Niet gelogen: met haar 29 jaar bij Martens Hout kent ze wel wat van duurzaam bosbeheer. En ze vertelt je graag meer over.


29 jaar. Zo lang werk je al bij Martens Hout. Dan was je erbij toen het bedrijf zijn FSC®-certificering behaalde.

“Dat was in 1998. Ik weet het nog goed. We waren een van de eersten in België met dat FSC-certificaat. Andere houtbedrijven volgden wel, maar de evolutie kwam traag op gang, omdat de voorraad gecertificeerd hout eerder beperkt was. Het bewustzijn rond duurzaam bosbeheer is nu groter, alsook de voorraad hout uit dergelijke FSC-bossen.”

Waarom was die FSC-certificering zo belangrijk?

“In eerste instantie garandeert FSC een duurzaam bosbeheer. Op alle vlakken. Van ecologisch tot socio-economisch. Vooral dat laatste is belangrijk voor de arbeidsvoorwaarden van de bosarbeiders en arbeidsomstandigheden in zagerijen. De Forest Steward Council (FSC) controleert namelijk aspecten zoals welbevinden en veiligheid op het werk, bovenop de sociale wetgeving die je in België als werkgever moet respecteren.

Maar FSC is ook belangrijker voor de consument, die zich gelukkig bewuster is van duurzaamheid dan vroeger. De drive om gecertificeerd hout aan te kopen, is er. Wel merken we dat er vaak nog een foute perceptie bestaat rond ontbossing. In Brazilië bijvoorbeeld, wordt 80% van de bomen gekapt voor de landbouw, niet voor het gebruik of de verkoop van hout. Een grond waarop soja groeit, kan nooit nog een bos op groeien. En om een bos te onderhouden, is boskap nodig. Zowel van oude als jonge bomen. Over al die aspecten rond duurzaam bosbeheer bestaat vaak nog een verkeerd beeld. Daarom willen we dat verhaal vertellen.”

Pexels richan dwi putra 10298623

De doelstelling is om tegen 2024 100% gecertificeerd hout aan te bieden. Is dat haalbaar? 

“Hout moet blijven terugkomen. Maar in het ene gebied is dat makkelijker dan in het andere. In Brazilië en Afrika is FSC-hout bijvoorbeeld moeilijker te verkrijgen. Daarom trachten we er een variant voor te voorzien. Sommige landen nemen bovendien bijkomende maatregelen. Zo kende Vancouver (Canada) een heel erg droge periode, waardoor er minder hout beschikbaar was. Aangezien de bossen daar goed beheerd worden, kwam er een stop op de aanvoer van hout en kan het bos zich zo herstellen.”

Naast de FSC-certificering doen jullie ook nog andere inspanningen voor de natuur.

“Naast het FSC-label behaalden we ook onze PEFC-certificering, dat eveneens inspeelt op duurzaam bosbeheer. We pasten een aantal jaar geleden ook alle lichten aan in het magazijn. Vroeger brandden die een hele dag; nu vallen ze na enige tijd automatisch uit. Daarnaast evolueren we naar een paperless bedrijf. De facturatie wordt bijvoorbeeld al voor 80% elektronisch doorgestuurd naar de klant. Alles gebeurt via e-mail, van bestelling tot factuur. Dat zijn kleine stappen die ons duurzame verhaal kracht bijzetten. In de tien jaar dat ik hier nog werk, schrijf ik graag mee aan het volgende hoofdstuk van dat verhaal.”