Tom Adriaenssens
Interhaus. Meer dan jouw doorsnee schrijnwerkerij
Doorsnee. Dat woord zal je niet vaak van onze lippen horen rollen. Enkel in dialectale variant: de doorsnee van een boomstam. Tom Adriaenssens van Interhaus, onze bijna-50-jarige partner in crime als het over hout gaat, zou zelfs zijn Antwerpse ‘deursnee’ bovenhalen. Vanuit zijn atelier in Brasschaat laat hij al jaren zijn magie los op ons hout. En toveren, daar kent Tom alles van!
De jaren ’70. We kijken televisie in kleur. In Engeland swingt ABBA de pannen van het Eurovisiesongfestivaldak. En dichter bij huis danst Tom Adriaenssens het schildersatelier van zijn ouders rond. Twintig jaar later, in 1993, roert hij er voor de eerste keer zelf in de spreekwoordelijke potten en evolueert Interhaus naar de schrijnwerkerij zoals we die vandaag ook kennen. Interhaus werd zo al snel een bedrijf met een hart voor hout. Vanuit die passie richtte Tom, de bezieler, een tweede zaak op: Studio Tank. Stoere, tijdloze en originele designobjecten is waar Tom en zijn team voor staan. De focus ligt er op staalwerk, maar de houten elementen brengen alles mooi mee tot zijn recht.
"Binnen Interhaus en Studio Tank ben ik een manusje-van-alles, al sta ik het liefst in het atelier zelf waar de houten creaties gemaakt worden. Ik vind het namelijk belangrijk om de feeling niet te verliezen. Als ik kon, zou ik er nog meer staan.”
— Tom Adriaenssens
Een samenwerking zo robuust als eik
De samenwerking met Interhaus en Studio Tank is meer dan een houten huwelijk van vijf jaar. Al bijna twintig zomers komt Tom langs voor platen zoals MDF, melamine en timmerhout. Met die materialen weet hij samen met zijn team zo goed als overal een mouw aan te passen. Naast schrijnwerkerij pakt Interhaus ook uit met totaalprojecten voor onder andere DPG Media.
Twee jaar geleden ging de bende van Interhaus nog een stapje verder. Toen bouwden ze – geïnspireerd door een foto van een hotel ergens in het koude Noorwegen – een ruimte zonder ook maar één hoek of recht stuk. Het werd een exclusieve high-end sauna met uitsluitend organische vormen in volledig massief cederhout.
“Pas achteraf bleek dat er op de foto die de klant toonde geen sauna, maar een uitzichtpunt te zien was. Wat we toen realiseerden, was ons dus nog nooit voorgedaan. Het was een geslaagd testproject voor Interhaus.”
— Tom Adriaenssens
De impact van de saunatemperaturen op hout valt niet altijd te onderschatten. Zo kan je hout na een tijdje vervormen, anders aanvoelen of beschimmelen wanneer je niet het juiste hout gebruikt. Na twee jaar staat de sauna echter gelukkig nog altijd te pronken in volle glorie. Ons hart van hout krijgt het er net dat tikkeltje warmer van!