Marc Andriessen
De uitdagingen van een houtwereld in verandering
Met de paplepel. Zo kreeg Marc – onze collega die het schaafwerk en de aan- en doorverkoop regelt – zijn passie voor hout mee. In zijn vaders houtbedrijf proefde hij als achttienjarige voor het eerst van het wereldje. Sindsdien heeft hij de smaak te pakken. Vandaag zit hij bijna twintig jaar op zijn plek en noemen we hem de wandelende bibliotheek van de houtsoorten. Van een krak gesproken!‘Bibliotheek van de houtsoorten.’ Een bijnaam die sterk tot de verbeelding spreekt. Je draagt die titel vast met trots?
“Hout is naar mijn mening het mooiste materiaal dat er bestaat, dus ik ben er zeker door gecharmeerd. Toch moet ik toegeven dat het moeilijk is om alle bestaande houtsoorten bij te houden. Er bestaan gewoonweg heel veel houtcategorieën waaronder nog meer houtsoorten vallen. Dat lees je ook in mijn handboek over hout, dat ik zorgvuldig op m’n kantoor bewaar. Net zoals een échte bibliothecaris die af en toe boeken uit z'n eigen bibliotheek leest om kennis op te doen. Alle houtsoorten vanbuiten kennen is zo goed als onmogelijk. Daarnaast komen er trouwens steeds meer nieuwe soorten bij.”
Doorheen de jaren veranderde de houtsector wel wat. Wat zijn volgens jou de meest opmerkelijke veranderingen?
“De grootste verandering van de laatste jaren was de coronacrisis. Ons aanpassingsvermogen werd op de proef gesteld. Snel schakelen naar een nieuwe werkwijze was de boodschap. Doordat mensen niet konden reizen, investeerden ze hun geld makkelijker in verbouwingen. Maar natuurlijk waren daar ook nadelen aan verbonden. Zo kregen we te maken met tekorten aan bepaalde materialen en met vertragingen bij leveringen. Nooit was het gevoel om vooruit te blijven kijken zo sterk. Dat is ook nodig. Als we terugdenken aan vroeger, had ik nooit gedacht dat we ons – naast de professional - ook gingen richten op hobbyisten. Met de ‘I love hout’-showroom brengen we die twee werelden, de professional en de hobbyist, samen.”
'I love hout’ brengt mensen met een hart van hout samen. Belangrijk voor die houtliefhebber is vaak duurzaamheid en respectvol omspringen met hout.
“Je kan niet over de houtsector praten zonder FSC® erbij te betrekken. Enkel met dat certificaat garandeer je een ecologisch, economisch en sociaal verantwoord beheer van je bos. Natuurlijk, dat voel je als consument meer in je portemonnee dan bij de aankoop van niet-gecertificeerd hout. Daardoor haken heel wat mensen af. Desalniettemin blijft de vraag er wel en is het hoe dan ook de doelstelling om bij Martens tegen 2024 100% gecertifieerd hout aan te bieden. Hiernaar streven is niet alleen belangrijk voor de bossen; het weerspiegelt ook ons hart van én voor hout.”
Martens Hout behaalde zijn FSC®-certificaat als 166ste bedrijf wereldwijd (FSC® SGSCH-COC_000166).
FSC® draagt dus bij tot een groenere toekomst. Vooral de jongere generaties zullen verder schrijven aan het duurzaam verhaal om dat te garanderen. Het is mooi dat jij je steentje bijdroeg in de beginperiode. Maar eind dit jaar zet je een punt achter jouw Martens-verhaal en ga je met pensioen. Wat waren de meest memorabele momenten bij Martens Hout?
“Er zijn veel leuke momenten geweest. Maar wat ik zeker onthoud, zijn de jaarlijkse weekendjes met de hele firma. Als knipoog naar ‘Martens Hout’, gingen we steeds op vakantie naar bestemmingen die met de letter ‘m’ begonnen. Zo hebben we onder andere een bos aangeplant in Málaga.
Een ander memorabel moment was toen ik – in het kader van het importplan – mijn eerste houtpakketje verkocht in Wallonië. Ook de eerste keer dat ik met Eric en Inge naar een houtbeurs in Frankrijk ging, blijft me bij. Dankzij al deze momenten kan ik binnenkort dit hoofdstuk van mijn leven in stijl afsluiten. Hout blijft mijn product dus ze mogen me altijd opbellen met vragen wanneer nodig.”