De populairste tweeling in de houtsector: parket en laminaat
De populairste tweeling in de houtsector: parket en laminaat
De populairste tweeling van de houtsector. Zo worden parket en laminaat wel eens genoemd. In één adem. Als het ideale duo. Langs de buitenkant lijken ze steeds meer op elkaar – dat geven we toe – maar net als een tweeling zijn de verschillen tussen de twee niet op één hand te tellen. Collega Dirk Roelants, onze specialist in parket en laminaat, geeft een woordje uitleg.
We katapulteren je even terug naar de middeleeuwen. Toen zag parket voor het eerst het daglicht. Nog lang voor laminaat dat zou doen, want dat kwam pas in de gemiddelde woonkamer terecht ergens in de jaren ‘70. Beide een verrijking voor je interieur, maar de materialen kan je moeilijk met elkaar vergelijken. We zetten alle verschillen even op een rijtje.
De gelaagdheid van parket
Parket kan je simpelweg onderverdelen in twee soorten: een massief parket en een samengesteld parket. Die laatste is een samenvoeging van een massieflaag van zo’n twee tot zes millimeter, een nieuwe houtlaag als drager (zoals plaatmateriaal) en een onderste laag die de spanning van je plank gelijk houdt.
Oh, en dan heb je nog fineerparket: een vloer die – net als een samengesteld parket – een drager heeft, maar die een laagje fineer heeft bovenop de drager. Die laag maakt je vloer harder dan massief en samengesteld parket. Hoe dat precies komt? Dirk legt uit: “Druk je nagel in één blad papier en dan in een dik boek. Je zal zien dat het boek een inkeping heeft van je nagel, terwijl het blad papier intact blijft. Dat is voor een fineerparket ook zo. De bovenste laag is zo dun, wat de parket minder indrukbaar maakt.”
Meer nog: de dunne laag is niet enkel sterker, maar ook milieuvriendelijker omdat je minder hout gebruikt. Ideaal voor iedereen die van hout houdt en de stap wil zetten naar een milieubewuster leven.
Picture perfect tweeling
En dan heb je nog de andere helft van de tweeling: laminaat. In tegenstelling tot parket imiteert laminaat een parket-look. Laminaat is eigenlijk een foto van een houten plank die geplaatst wordt onder een laag kunststof (zoals melamine). Dat maakt van laminaat een voorspelbare vloer, want om de zoveel planken komt hetzelfde patroon terug. Dankzij de nieuwste technologie is echter wel de structuur van het hout voelbaar.
En zo zie je maar: ogenschijnlijk afkomstig uit dezelfde familie, en toch is niets zo divers als laminaat en parket. Net daarom ook onze favoriete twee-iige tweeling.